Kako negovati osetljivu kožu?

Više od 60% ljudi ima osetljivu kožu, a mnogi najverovatnije nisu odredili adekvatan način za negu ili ne prilagođavaju svoj stil života potrebama svoje kože. Postoje različiti nivoi osetljivosti kože i stanja poput seboreje, rozacee, psorijaze, ali u ovom tekstu ćemo se isključivo fokusirati na izrazito i umereno osetljivu kožu.

Kako prepoznati osetljivu kožu?

To je najčešće koža sklona perutanju, ona koja burnije reaguje na malo agresivnije proizvode, šminku, visoke i niske temperature, sunce. Osetljiva koža se sporije obnavlja, njen zaštitni, hidrolipidni sloj je oštećen i zbog toga svedočite reakcijama u vidu crvenila, svraba, perutanja. Ukoliko vam preparati namenjeni za normalnu kožu lica ne pružaju adekvatnu zaštitu i hidrataciju, a ponekad izazivaju i reakcije, velika je verovatnoća da imate osetljivu kožu.

Beauty rutina osoba sa osetljivom kožom

Ukoliko vam je koža blago osetljiva, obnavljanje hidrolipidnog sloja možete postići i promenom ishrane, redovnom hidratacijom, vežbanjem, redovnijim spavanjem. Nekada je dovoljno i da samo izbacite višak slatkiša ili gaziranih napitaka, pa da primetite značajnu razliku.

Međutim, ukoliko iz nekog razloga ne možete promeniti životni stil, ili već vodite računa o svim navedenim stavkama, a koža i dalje reaguje, onda je veoma važno da prilikom svakodnevne nege obratite pažnju na sredstva za negu i šminku:

  • Obavezan je tonik za čišćenje lica, prilagođen osetljivoj koži, koji po mogućstvu i hidrira kožu.
  • Takođe, proizvodi poput krema, seruma ili maski bi trebalo da budu hipoalergenski.
  • Izbegavati jaku šminku i agresivne proizvode, puder zameniti BB ili CC kremom.

Takođe, obezbedite sebi vreme za relaksaciju i mir barem 15 minuta svakog dana, najbolje ujutru. Vežbe disanja i opuštanja mišića lica su efikasno sredstvo za postizanje psihičkog, fizičkog i emotivnog balansa. One stabilizuju funkcionisanje organizma i usporavaju misaone procese. Postizanjem unutrašnje harmonije i mira na samom početku dana instant ćete učiniti kožu lica svežijom i lepšom, a sebe će te pripremiti za sve izazove koji su pred vama tog dana.

osetljiva koža

PAYOT izbor – CREME N°2 CACHEMIRE

Svi težimo blistavoj, hidriranoj koži koja je meka na dodir. Kreme namenjene osetljivoj koži treba da budu hipoalergenske, ali da ne kompromituju hidrataciju i dubinsku negu. Upravo takva je PAYOT CREME N°2 CACHEMIRE.

Namenjena je za svakodnevnu negu osetljive i reaktivne kože, deluje protiv stresa koji se ispoljava na koži, umiruje osećaj nelagodnosti, smanjuje iritacije i crvenilo i hrani osetljivu kožu sklonu suvoći. Jedinstveno deluje na saprofitnu floru (prebiotici i probiotici), te pomaže održavanje prirodne ravnoteže. Sadrži ekstrakt jasmina koji povećava prag tolerancije kože i čini je otpornijom na faktore spoljne sredine. PAYOT CREME N°2 CACHEMIRE hrani, hirdrira i štiti kožu, te joj omogućava blistav i zdrav izgled.