Blistav ten i svež izgled kože nešto je o čemu skoro svako mašta. Utisak koji ljudi stiču o nama stvara se i na osnovu našeg spoljašnjeg izgleda, stoga nije nimalo neobično to što svi sanjarimo o besprekornom izgledu.

Jedan od najgorih scenarija, koji verujemo da je većina vas doživela makar jednom u životu je:

Ogledate se, spremate za izlazak ili prvi sastanak i u potpunoj euforiji ugledate nešto neobično na svom licu. Pre pet minuta to nije bilo tu. Pomišljate:“Ne, ne sada!“ Nažalost, to nikako neće zaustaviti bubuljicu najčešće na vrlo vidljivom mestu (recimo, na sred čela) da raste. Refleksna reakcija i privremeno rešenje jeste prekrivanje tog mesta sa što više šminke. Na kratke staze to zaista može pomoći. No, kako se rešiti ozbiljnijih problema sa bubuljicama? Koja su najefikasnija rešenja?

Pre nego što se fokusiramo na rešavanje problema važno je definisati pojam akni. Akne (lat. Acne vulgaris) su inflamatorno (upalno, zapaljensko) oboljenje kože, uzrokovano promenama u pilosebacealnoj jedinici (strukturi koja se nalazi u koži i sastoji se iz folikula dlake i njemu pridružene lojne žlezde). Prekomerno lučenje loja iz lojne žlezde deluje u sprezi sa začepljenjem kanala lojne žlezde kroz koji se loj, kod zdrave kože, normalno oslobađa.

Da bismo se uspešno rešili akni treba da primenimo neke od narednih saveta:

  1. Odgovarajuća dnevna rutina – Briga o koži zahteva posvećenost i upotrebu odgovarajućih preparata namenjenih našem tipu kože. U slučaju problema sa aknama najčešće je u pitanju koža koja je sklona prekomernom mašćenju. Kožu treba čistiti tonikom ujutru i uveče, zatim nanositi kremu laganije teksture koja će hidrirati kožu, ali i dopustiti joj da diše.
  2. Izbegavati diranje lica prljavim rukama
  3. Promena režima ishrane – Mi postajemo ono što konzumiramo. Prekomerno unošenje brze hrane i slatkiša može biti razlog zbog kojeg naša koža ispašta. Regulisanjem ishrane koža može postati značajno lepša i svežija.
  4. Opustite se – Lepota dolazi iznutra, takođe. Stres utiče na na sve sfere našeg života, pa tako i na izgled i zdravlje našeg tela. Učite kako da uživate u životu, smejte se što više i to će se preneti i na vaš spoljašnji izgled.
  5. Posetite kozmetičara – Najbolje što možete da uradite je da se konsultujete sa profesionalcem. Profesionalac će vam pomoći u odabiru adekvatnih preparata za kožu, predložiti tretmane koji će poboljšati kvalitet kože i rešiti problem sa aknama.

Nadamo se da su Vam ovi saveti pomogli. Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite!