Šta su hiperpigmentacije i kako ih sprečiti?

 

HIPERPIGMENTACIJA nastaje usled pojačanog, neravnomernog stvaranja pigmenta melanina u koži. Može biti prouzrokovana različitim faktorima poput: hormonskih promena, nekvalitetnih kozmetičkih preparata, UV zračenjem, itd.

Prilikom izlaganja kože UV zracima može doći do hiperprodukcije melanina. To se događa uglavnom na mestima gde su melanociti aktivniji i osetljiviji na UV zračenje. Na udaru su naročito osobe svelte puti. 

Oni koji imaju genetske predispozicije za hiperpigmentaciju treba posebno da vode računa kako i koliko se izlažu suncu. Bez obzira u koju grupu spadate, pratite ove savete i sačuvajte svoju kožu!

sta su hiperpigmentacije

Šta su UVA i UVB zraci i kako utiču na nas?

Koža kao naš najveći organ reflektuje polovinu sunčevog svetla, dok ostatak apsorbuje. Sunčev spektar se deli na vidljivi deo (50%), infracrveni deo (40%) i ultraljubičasti deo (10%). Iako ultraljubičasti zauzima samo 10% spektra, njegov uticaj je i te kako važan.

Zraci koji se nalaze u ovom delu spektra su:

  • UVC – oni ne dopiru do Zemlje i ne mogu nam naškoditi. 
  • UVB – odgovorni su za stvaranje biološki aktivnog oblika vitamina D3, ali i za crvenilo koje kasnije prelazi u takozvani preplanuli ten. U većim količinama UVB zraci izazivaju opekotine, oštećenje ćelija i maligne promene. 
  • UVA – prisutni su tokom cele godine, prodiru dublje u kožu i teže oštećuju ćelije, a potpomažu i karcinogenozu.

PREVENTIVA: Kako se odbraniti od negativnih efekata zračenja?

Kao i za većinu problema, deo prevencije se uvek krije u pravilnoj ishrani. Konzumiranjem antioksidanasa gradimo prirodnu zaštitu od sunca u našem organizmu. Prema statistici objavljenoj u Američkoj dermatološkoj akademiji oni mogu podići prirodnu zaštitu od zračenja i do 20%!

To su vitamini C i E, beta-karoten, likopen, selen, cink, flavonoidi i omega 3 i 6 masne kiseline. Ima ih u južnom voću, brokoliju, paprikama, semenkama suncokreta, bundeve, orasima, suvom voću, bundevi, šargarepi, paradajzu, koštunjavom voću, pasulju, grožđu i u ribama bogatim uljem.

Pošto prirodna zaštita nije dovoljna u laboratorijama su kreirani preparati za zaštitu od sunca. 

SPF zaštitni faktor, znači da preparat sadrži hemijske ili fizičke fotoprotektore, a broj uz ovu oznaku nam govori koliko puta je produženo vreme koje možete provesti na suncu pre pojave crvenila na koži. To znači da ako koža inače pocrveni za 10 minuta, a na Vašoj kremi piše SPF 2, možete ostati na suncu duplo duže. Visinu zaštitnog faktora odabraćete prema tipu kože (ima šest grupa, u prvoj su oni koji nikad ne pocrne, a u šestoj osobe najtamnije puti), a preporuka za minimalni broj je 15.

SUN SENSI (SPF50, 30 ili 15) BRUME: aktivacija pigmenta i zaštita od sunca

Ovi preparati su izuzetno jednostavni za upotrebu jer su u obliku spreja, a pritom su i izuzetno efikasni za negu svetle i osetljive kože. Prisustvo 5 različitih UV filtera i kompleksa za zaštitu ćelija od oštećenja i starenja, uz materije za aktivaciju procesa stvaranja pigmenta, omogućavaju dugotrajnu negu i lep, blago preplanuo ten. Ne sadrže alkohol, ni nanočestice, što je važan podatak. Sve preparate za sunčanje možte pronaći ovde.

“Ko se sunca krije, bolje da ga nije”

Uz adekvatnu negu kože i pravilnu ishranu, sunce može samo doprineti našem željenom izgledu. Ono što je važno da upamtimo jesu neka osnovna pravila sunčanja i nege kako bi nam sunce zaista bilo saveznik, a ne najveći neprijatelj ovog leta.

Nema potrebe da ceo dan izlažete svoju kožu UV zracima. Još ako znamo da je sunce jedan od najvećih uzročnika preveremenog starenja, nema potrebe za preterivanjem, zar ne?

Dozirajte izlaganje suncu i onda će vaš ten zaista zablistati. Sarađujmo sa prirodom i onda ćemo izvući najbolje iz nje. 

Provedite božanstveno leto, ali ne zaboravite da koža sve pamti!